Eviniz için tencere seti nasıl seçilir ve satın alınır kolay değildir. Tencere markalarının sayısı her geçen gün artıyor gibi görünüyor ve paslanmaz çelik, dökme demir, alüminyum ve bakırdan farklı malzemelerle tencere ve tava yelpazesi çok büyük.
Öyleyse, tüm bunları göz önünde bulundurarak, bütçenizi aşmadan en sonunda doğru tencere tipine nasıl karar verirsiniz? Cevap, satın almadan önce tam olarak ne istediğinizi bilmektir. Özetle bu, bilinçli bir karar verebilmeniz için pişirme gereçleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerektiği anlamına gelir.
Tencere alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Tencere seçerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Bunlar şunları içerir:
Isı iletkenliği - Bazı metaller diğerlerinden daha iyi ısı iletkenleridir. Örneğin, bakır özellikle iyi bir ısı iletkenidir, oysa paslanmaz çelik değildir. Bunun tencere açısından anlamı, ısı iletkenliği ne kadar iyi olursa yemeğinizin o kadar iyi ve eşit şekilde pişeceğidir. Aynı zamanda, ısıyı artırıp azalttığınızda, bakır tencere, paslanmaz çelik tencerelere göre sıcaklık değişimine çok daha hızlı tepki vereceği anlamına gelir.
Fiyat - Tencere setiniz için ödediğiniz tutar, büyük olasılıkla satın aldığınız ürün için belirleyici bir faktör olacaktır. Tencere ile temel kural, alabileceğinizin en iyisini satın almaktır.
Dayanıklılık - Bazı tencere türleri güzel görünümlerini koruyacak ve diğerlerinden daha uzun süre dayanacaktır. Paslanmaz çelik bu açıdan en iyilerden biri olarak kabul edilir.
Reaktivite - Bazı metaller belirli yiyeceklerle reaksiyona girer. Örneğin alüminyum, domates ve diğer asitli tabaklarla reaksiyona girme eğilimindedir. Bu, yemeğinizin aslında metalin bir kısmını emebileceği anlamına gelir, bu nedenle pişirme kapları seçimlerinize dikkat edin ve her bir ürünün reaktivitesinin farkında olduğunuzdan emin olun.
Bakım - Tencerenizi her temizleme sonrasında iyi görünmesini sağlamak için parlatmak zorunda kalmamayı tercih ediyorsanız, en iyi durumda tutmak için gereken bakım miktarını göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Bakır ve dökme demir tencere genellikle bozulmamış görünmesini sağlamak için biraz çalışma gerektirirken, paslanmaz çeliğin bakımı normalde biraz daha kolaydır.
Paslanmaz çelik, en yaygın pişirme malzemesi türü olmalıdır. Muhtemelen çoğu evde bulacaksınız. Paslanmaz çelik aslında çelik, karbon ve krom içeren bir metal alaşımıdır. Paslanmaz çeliğin 'paslanmaz' olarak adlandırılmasının nedeni, korozyona direnme kabiliyetidir.
Paslanmaz çelik, tencere için mükemmel bir seçimdir, ancak ısıyı iyi iletememesi nedeniyle, alüminyum veya bakır çekirdekli paslanmaz çelik tencere seçmeniz önemlidir. Bu olmadan pişirme yüzeyinde sıcak noktalar oluşacağını ve yiyeceklerin eşit olmayan şekilde pişeceğini göreceksiniz.
Nispeten ucuz
Dayanıklı
Çizilmeye dayanıklı
Uzun süre parlak görünümünü korur
Gıdalarla reaksiyona girmez
Çözgüye dayanıklı
İyi bir ısı iletkeni değildir
Dökme demir, yüzlerce yıldır tencere yapımında kullanılan bir malzemedir. Dökme demir tencere kullananlar, olağanüstü pişirme yeteneğini onaylıyorlar. Yine de, dökme demir tencere bakımı kolay bir ürün değildir. Olması gerektiği gibi çalışmaya devam etmesi biraz çaba gerektirir. Son derece dayanıklıdır ve nesilden nesile aktarılan dökme demir tencere bulmak nadir değildir.
Nispeten ucuz
Son derece dayanıklı
İyi ısı tutma
Baharatlı olmadıkça yiyeceklerle reaksiyona girer
Yüksek ve düzenli bakım gerektirir
Bakım yapılmadıkça paslanabilir
Diğer pişirme gereçlerinin çoğundan daha ağırdır
Alüminyum, mükemmel ısı iletimi sayesinde günümüzde üretilen tüm pişirme gereçlerinin yaklaşık % 50'sinde kullanılmaktadır. Alüminyum yumuşak bir metaldir ve kolayca çizilebilir ve çökebilir. Aynı zamanda belirli yiyeceklerle reaksiyona girebilir, bu nedenle genellikle diğer metaller arasında sıkıştırılır. Her iki malzemenin de avantajlarını sunan bir alüminyum tabakalı paslanmaz çelik tencere bulacaksınız.
Alüminyum ayrıca genellikle anodizasyon olarak bilinen bir işlemle işlenir. Bu işlem, yüzeye çizilmeye karşı dayanıklı hale getiren ve yiyeceklerle reaksiyona girmemesini sağlayan bir alüminyum oksit tabakası yerleştirir. Alüminyum tencere, yiyeceklerin yanmadan kalmasını sağlamak için genellikle yapışmaz bir kaplama ile tamamlanır.
Mükemmel ısı iletimi
Asitli yiyeceklerle reaksiyona girer
Kolay çizik ve ezik
Bakır tencere, mükemmel ısı iletimi sayesinde profesyonel şefler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakır tencere genellikle oldukça pahalıdır, bu nedenle çoğu ev mutfağında pek görülmez. Bakır ayrıca genellikle paslanmaz çelik gibi diğer malzemelerin katmanları arasında sıkıştırılmış olarak bulunur.
Bakır tencere, aşçıların pişirme kaplarıdır ve iyi bir sebepten dolayıdır. Isıyı son derece iyi iletir, yani çabuk ısınır ve sıcaklıktaki değişikliklere aynı hızla uyum sağlar. Bu, pişirmeniz üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
Mükemmel ısı iletimi
Nispeten pahalı
Asitli yiyeceklerle reaksiyona girer
Düzenli cilalama gerektirir
Mutfağınız için doğru ürünlere en uygun fiyatlar ile ulaşmak için online satış sitemiz, '' wwww.gastrosepet.com '' ziyaret edebilir,
'' www.smbeendustriyel.com.tr ''sitemizden danışmanlık hizmeti alabilir, profesyonel mutfak kurulumları için proje talibinde bulunabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder